Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recepty

 Osie hniezda


850 g hladkej múky, 2 lyžičky prášku do pečiva, 1 lyžičku soli, 100 g kryštálového cukru, 100 g masla alebo margarínu, 40 g droždia, pol litra mlieka, hrozienka, posekané orechy, vanilkový a kryštálový cukor, škoricu, 100 g masla a žĺtok.

Do trošky osladeného mlieka dáme napučať droždie, pridáme ostatné prísady (maslo rozpustené), zvyšok mlieka a vypracujeme hladké cesto. Na teplom mieste ho necháme vykysnúť a potom ho rozdelíme na dve časti. Každú vyvaľkáme, posypeme škoricou, vanilkovým a kryštálovým cukrom, hrozienkami a posekanými orechmi. Pokvapkáme rozpusteným maslom. Zvinieme a závin krájame asi na 1 cm hrubé rezy, ktoré ukladáme na vymastený plech, necháme ešte vykysnúť, potrieme ich žĺtkom. Pečieme v dobre vyhriatej rúre.

 

Tvarohový závin

Co budete potřebovat

500 g lístkového těsta
500 g tvarohu
100 g cukru
20 g změklého másla
1 vejce
1 žloutek
strouhaná kůra z citrónu
50 g rozinek
50 g rozehřátého máslo na potření
50 g rozdrobených piškotů na posypání

Těsto rozdělte na dva díly. Každý zpracovávejte zvlášť. Na pečícím papíře vyválejte těsto vyválejte na obdélník asi 2 milimetry silný. Vyválené těsto propíchejte po celé ploše vidličkou, potřete máslem a posypte rozdrobenými piškoty.

Z cukru, másla, vejce a žloutku ušlehejte hustý krém. Přidejte citrónovou kůru a oprané rozinky, tvaroh a vše dobře utřete.

Střed vyváleného těsta potřete tvarohovou nádivkou. Tvaroh přikryjte jednou stranou těsta a potom druhou stranou. Konce závinu založte a závin přeneste i s pečícím papírem na plech. Závin potřete po povrchu rozšlehaným vejcem.

Pečte asi 40 minut při 220 ºC. Upečený závin nechte deset minut v klidu, aby se nádivka zpevnila. Na závěr pocukrujte a nakrájejte na řezy.

Dobrou chuť!

Jablečno tvarohový závin

Suroviny:

listové těsto (0,5 kg)
2 měkké tvarohy
3 jablka
2 vejce(žloutek+bílek)
vanilkový cukr
hrozinky
oříšky, nebo mandle
cukr moučka (podle chuti)
trochu nastrouhané citrónové kůry
Postup

Listové těsto si rozdělíme napůl a z každé půlky vyválíme obdélník.
Tvaroh utřeme se žloutky, cukrem a vanilkou, přidáme hrozinky a nastrouhanou citrónovou Naposledy vmícháme oloupaná, nahrubo nastrouhané jablka. Na vyválené pláty nasypeme doprostřed nastrouhané ořechy, na ně dáme tvaroh s jablky, znova zasypeme ořechy a zavineme do štrůdlu, tak jak umíme. Povrch potřeme rozšlehaným bílkem, ozdobíme ořechy a párátky propícháme, aby nám měla kudy utíkat pára.

 
 

 


Archiv

Kalendář
<< červen / 2017 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 4038
Měsíc: 32
Den: 1